Harinie tergerak hati nak masak ayam kuzi sebab teringin nak merasa apa itu KUZI. hehe..maklumlah, masakan nie bukan kemahiran saya pun..Masakan nie berasal dari sebelah pantai timur. Jadi saya tak tahu rasa sebenar kuzi nie. Kebetulan masa pergi ke Giant haritu terserempak dengan rempah nie, jadi tak salah saya rasa nak mencubanya. Cara-cara yang saya ikut betul-betul pada arahan di pek tersebut. Cuma adalah jugak derhaka pada resepi yang diberi..hehehe..[saya rujuk byk resepi dan cara memasaknya dalam forum] Seperti gambar di bawah nie, saya menggunakan ayam kampung. Ayam nie saya lumur dengan bawang merah, bawang putih, halia dan sedikit garam yang telah ditumbuk. Kemudian perap lebih kurang 1/2 jam.Ayam yang diperap tadi yang telah digoreng setengah masak.
Bahan-bahan di bawah ini ialah kismis dan biji gajus yang perlu digoreng. [sepatutnya badam tapi badam takde, jadi alternatifnya saya menggantikan dengan biji gajus]
Rempah KUZI segera cap Seri Tunjung yang saya gunakan. Caranya agak mudah jugak cuma bahan sampingan yang kita perlukan ialah minyak sapi, susu cair, air, kismis dan badam. Pertama, kita perlu goreng ayam terlebih dahulu kemudian ketepikan. Tumis rempah kuzi nie dan masukkan air dan susu cair. Biarkan mendidih kemudian masukkan ayam bersama kismis dan badam. Masak sehingga pekat. Tambah garam dan serbuk perisa jika suka. Memang mudah!
No comments:
Post a Comment