16 May 2008

Selamat Hari Guru 2008


.::. gambor yang 2 keping kat atas tu ialah cupcakes yg belen-belen. So, dah nama pun belen kan, saya hentam je lah conteng. Bubuh je apa yg ada. Pi mai pun nk masuk mulut sendiri, hehehe .::.
::



::
::
Selamat Hari Guru!
Disebabkan hari guru punya pasal..saya dikerah untuk memberi sesuatu untuk dihadiahkan kepada cikgu cikgi kelas Nur Yusra. Dia cakap seme kengkawan dia kasik present kat cikgu..so dia pun taknak ketinggalan lerr..dia pun nak kasik jugakk..yg jadik mangsa aku ler!
Start je semalam pukul 9.30 mlm, terus bancuh dan bakor kek. Pagi tadik baru siap conteng dan pukul 9.30 pagi tuu terus hantar kat sekolah dia. Harap-harap cikgu suka laa yea. Mak budak baru belajo..ampun cikgu ekk..Resepi nie saya guna resepi butter cake yang disumbangkan oleh bebop.


Kek Butter
::
Bahan-bahan :-
::
A/
250 gm butter
200 gm gula
210 gm tepung gandum
1 sdt baking powder
::
B/
5 bj telur
::
::
Cara-cara :-
Tuang kesemua bahan A ke dalam mixer dan adun sebati. Selepas itu, masukkan bahan B perlahan-lahan. Putar lagi selama 4-5 minit. Putar sehingga adunan lembut dan tidak berbintil-bintil. Tuang adunan ke dalam loyang 9 inci dan bakar selama 50-60 minit atau sehingga masak.
::
::
Nota :-
Resepi ni basic je. Kalau nk wat kek marble pun boleh. Nak wat kek yg perisa strawberry ko, oren ko, coklat ko..lantak lah. Memang seswai sesangat. hihihi..

4 comments:

Anonymous said...

salam kacip ...mu tertinggal satu ya...cream yang comel siap berbendera tu guna resepi yang mana satu pula?...whipping cream ke?..

psst..kat negeri owang putih...design camne le cun...

Anonymous said...

eh..akak tun yg tanya ne..

http://boxhousestudio.fotopages.com

MYRA MANJALARA said...

hi kak tun,a'ah..saya guna whip cream ja.senang kan.malas nk berbutter2 laa,lagipun krimwell tak cukup.whip cream plak sekotak dok ada tak terusik.

MYRA MANJALARA said...

kalu kat owang putih nun kan..saya ske tgk satu blog nie..cu kak tun tgk..
http://cupcakestakethecake.blogspot.com