Harinie teringin sangat nak buat lempeng kelapa. Orang utara cakap lempeng nyoq! Sedap lempeng nie kalau cicah dgn gula ke, kari yang semalam atau 2-3 malam ke. Seriously..mmg best cicah dgn kari. Ni kira my all time favourite lah. Senang sangat nk buat lempeng nie. Lempeng nie juga boleh dimakan waktu sarapan atau minum petang.
Lempeng Kelapa
Bahan-bahan :-
2 cwn tepung gandum
1 cawan kelapa parut putih
2 cwn air [tapi tak sampai pun, guna dlm 1 3/4 cwn ja]
2 sdt garam
Cara-cara :-
1. Di dalam bekas yang bersih, masukkan tepung gandum, kelapa parut dan garam.
2. Kemudian tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat konsistensi adunan yang betul. Adunan ini jangan terlampau pekat dan tak boleh terlalu cair.
3. Kacau adunan supaya tidak berketul-ketul dan sedia digunakan.
4. Lengserkan sedikit minyak ke dalam kuali/pan. Sendukkan adunan tadi ke dalam kuali dan leperkan dgn belakang senduk. Jangan terlalu nipis dan jangan terlalu tebal.
5. Alih-alihkan supaya masak kedua-dua belah bahagian. Angkat.
02 April 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment