Pernah tengok buah ini?? Namanya Buah Dabai. Saya pun pertama kali juga nampak buah ini. Buah ini datang khas dari Sarawak. Di semenanjung memang tak ada. Caranya nak makan pun agak unik. Basuh bersih buah ini kemudian rendam di dalam air suam lebih kurang 10-15 min sehingga 'masak'. Masak bermaksud buah ini akan lembut berbanding kalau tidak direndam. Kemudian boleh sapu dengan minyak kemudian dijemur ataupun terus gaul dengan kicap dan gula [menyicah]. Sedapppp! Rasa lemak-lemak gitu. Buah ini saya dapat dari seorang kenalan suami. Kenalan tu pulak dapat dari kenalannya yang berasal dari Sarawak dan kebetulan mempunyai dusun buah dabai ini. Buah ini pun ikut gred jugak. Yang saya dapat ini kategori gred A. Buah ini kalau tengok dari segi rupa seakan-akan macam buah keriang [biasa di belah-belah utara banyak la] tapi biji buah dabai nie pulak berbentuk mcm buah kana [segitiga].
04 November 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
buah dabai ni sedap :D
ada gak yg buat pickle buah ni
on my part i suka makan campur garam dan makan dgn nasi
Post a Comment