04 May 2009

Apam Pisang

Kelmarin seorang kawan saya datang ke rumah sedekahkan buah kuinin dan 2 sikat pisang lemak manis. Pisang tu memang dah masak ranum. Boleh buat kuih atau kek. Jadi keesokannya saya bercadang nak buat apam pisang resepi dari Kak Noor. Saya tambah sedikit chocolate rice untuk bagi sedap dan rasa kecoklatan sket. Pisang memang ngam dengan coklat!



APAM PISANG
sumber : Noor Masri

Bahan-bahan :-
6 biji pisang [saya guna 7 biji]
2 cwn tepung gandum
1 cwn gula kastor
4 biji telur
1 sdt soda
1 sdt serbuk penaik
1 sdb susu UHT
1 sdt esen pisang
secubit garam
chocolate rice

Cara-cara :-
1. Panaskan kukusan.
2. Lecek pisang di dalam sebuah bekas kemudian masukkan soda dan dikacau sedikit. Ketepikan.
2. Di dalam bekas lain, pukul gula dan telur sehingga kembang. Masukkan esen pisang. Pukul lagi.
3. Ayak tepung bersama serbuk penaik dan tuang ke dalam bekas telur tadi. Tuang tepung secara perlahan-lahan sehingga habis. Masukkan pisang yang telah dilecek tadi dan garam. Kacau sebentar dan tuangkan susu. Kacau lagi kemudian masukkan chocolate rice. Memadai gaul dengan sudip kayu.
4. Tuang bancuhan apam ini ke dalam loyang yang telah di gris dengan sedikit minyak dan boleh dikukus selama 45 min atau sehingga masak.

Nota :-
Yang bertanda hitam [bold] itu ialah saya tambah sendiri.