13 May 2008

Jantung Pisang Masak Parpu


::
---------------<>---------------
::
Kita dah cantas jantung pisang belakang umah tadi. Teringat mak selalu masak parpu. Tiba-tiba kecur air liur la pulak.

::
::
Jantung Pisang Masak Parpu [kacang dhall]
::
Bahan-bahan :-
1 biji jantung pisang, direbus dan dihiris
::
1/2 cwn kacang dhall
1/2 sdt serbuk kari ikan
1 sdt udang kering
1 kotak santan
garam
1 sdt serbuk kunyit
::
Bahan tumis darat/
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari
1/2 sdt jintan manis
3 biji cili kering, dikerat-kerat
::
::
Cara-cara :-
1. Basuh dan bersihkan kacang dhall. Rebus kacang dhall bersama-sama serbuk kari ikan dan udang kering sehingga kacang dhall empuk. Masukkan serbuk kunyit.
2. Masukkan santan bersama-sama dgn air anggaran 2 cwn. Bila agak mendidih, masukkan jantung pisang dan garam. Jika kuah terlampau pekat, tuang air sedikit.
3. Untuk tumisan, panaskan minyak dan masukkan daun kari dan cili kering terlebih dahulu. Kacau-kacau sedikit dan masukkan bahan-bahan lain seperti bawang merah, bawang putih dan jintan manis. Tumis hingga garing dan kekuningan. Tutup api dan tuang masuk ke dalam periuk kuah parpu tadi. Kacau-kacau sedikit biar mesra dan bolehlah dihidangkan.

Kek Yogurt


::
---------------<>---------------
::
Kek nie pernah mengalami zaman kegemilangannya semasa di FNR dulu. Memang glamour habis lah kek nie. Ramai forumer dah mencuba kek nie. Bagi saya, dah banyak kali jugak buat. Tapi pernah jugak dalam sekali tu kek tak menjadi. Tapi semalam teringin sangat nak makan kek. Dah la baru nie buat kek Japanese Cotton Cheesecake tak jadik! memang la frust menonggenggg!cheese dah la mahallllll..! telur pulak sampai 6 bijik ko! Nak mengubat hati punya pasal, cuba jugaklah buat Kek Yogurt nie.
::
::
Kek Yogurt Blueberry
Sumber : Tenko
::
Bahan-bahannya :-
6 bj telur
2 cwn gula halus
250 gm mentega
2 1/2 cwn tepung, diayak
3/4 cwn yogurt blueberry
hirisan badam
secubit garam
1 sdt pes blueberry [jika ada]
::
Cara-cara :-
1. Asingkan kuning dan putih telur terlebih dahulu.
2. Pukul putih telur hingga betul-betul kembang [soft peak]. Ketepikan.
3. Pukul butter dengan gula hingga kembang. Masukkan kuning telur satu persatu kemudian tambahkan pes blueberry dan gaul hingga sebati.
4. Masukkan putih telur [yang dipukul sebentar tadi], yogurt & tepung berselang-seli [guna kaedah kaup balikkan]. Kacau sehingga semua sebati dan tambah garam. Gaul lagi.
5. Tuang ke dalam acuan. Taburkan hirisan badam dan bakar hingga masak selama lebih kurang 1 jam dgn suhu 180'C.
::
::
Nota :-
Menurut Tenko, resepi asalnya menggunakan tepung naik sendiri. Tetapi beliau hanya menggunakan tepung gandum biasa saja. Manakala saya pula menggunakan superfine flour dan untuk gula pula saya kurangkan sedikit. Resepi ini juga boleh menggunakan sebarang perisa yogurt yang anda gemari. Setakat ini, blueberry adalah yang paling sedap. Selamat Mencuba!