18 September 2008

Biskut Raya

Akhirnya selesai jugak tugasan nak buat tat gulung nie. Resepi nie saya guna resepi dari Kak Liza. Sebijik macam yang Kak Liza/Kak Bedah buat jual tuu. Kebetulan harinie rasa mood nak buat tuu ada, so jalan jugak lerr. Elok-elok nak kuarkan kuih dari oven, tup-tup lampu oven blow! memang hangin jugakkk laa sebab dengan tiba-tiba oven terus tak boleh nak on! So, projek berhenti seketika lah nampak gayanya..dan nampak gaya jugaklah kek buah tetiap tahun tuuu tak jalan ler tahun nie..huhuhuhu..nak nangis pun ada jugak nie..uwargghhhh...

Tat Nenas

Bahan-bahan :-
125 gm butter
125 gm marjerin
70 gm gula halus
1 biji kuning telur
1 sdk esen vanilla
350 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
Jem nenas secukupnya

Bahan pengilat/
2 bj kuning telur
2 sdk air [saya tak letak ni]
pewarna kuning

Cara-cara :-
1. Pukul butter, marjerin dan gula.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata.
3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yg telah diayak. Gaulkan sehingga rata dan sebati.
5. Gunakan acuan Nestar dan pamkan adunan.
6. Kepalkan jem nenas sebesar biji kurma.
7. Letakkan jem nenas di atas adunan dan gulungkan.
8. Masukkan adunan biskut dalam acuan kertas.
9. Sapukan dengan bahan glaze tadi.
10. Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit.
11. Bila telah masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

Biskut Raya

Yang ini pulak biskut Choc Chip Rangup yang resepinya disumbangkan oleh Kak Liza. Banyak kali dah buat biskut ni sebab resepi dia boleh diolah dan kita boleh letak apa sahaja bahan yang kita suka. Tapi untuk raya kali ni, saya ikut betul-betul resepinya sebab nak letak lebih-lebih pun tak boleh sebab bahan-bahan yang ada kat rumah teramatlah terhad! hehehe..

menunggu giliran untuk masuk dlm oven

yang telah siap dibakar

Biskut Raya

Biskut yang di bawah ni ialah Biskut Cornflakes yang resepinya disumbangkan oleh Sue dari FNR. Biskut ni memang dah ramai yang buat dan terbukti kesedapannya.

Biskut Cornflakes
sumber : Sue FNR

Bahan-bahan :-
180 gm tpg gandum
150 gm mentega
80 gm gula aising
50 gm tepung jagung
1 bj kuning telur
80 gm cornflakes Nestle, dihancurkan [ramas dgn tangan atau blend kasar pun boleh]
1/2 sdt serbuk penaik


Cara-cara :-
1. Satukan tepung gandum dan serbuk penaik dan diayak. Ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula sehingga berkrim. Kemudian masukkan kuning telur dan pukul lagi.
2. Masukkan cornflakes dan tepung jagung ke dalam adunan mentega. Uli adunan sambil masukkan tepung gandum yang telah diayak sedikit demi sedikit. Rehatkan adunan sebentar jika adunan lembik.
3. Kemudian, bulat-bulatkan adunan sebesar guli atau mengikut bentuk kesukaan anda. Jika hendak gaul dengan lebihan cornflakes pun boleh juga.
4. Susun adunan di dalam loyang pembakar dan bakar lebih kurang 15 minit atau sehingga masak. Sejukkan dan boleh disimpan di dalam bekas.