23 April 2008

Pulut Kuning


---------------<>---------------


Ini pun kelmarin punya projek gak. Mula tu cadang nak buat rendang, tapi fikir-fikir balik tulang daging ituhari ada lagik so buat gulai tulang pun ok jugak. So pulut nie kita makan/cicah dengan gulai tulang campo daging sket. Slurpp..


Pulut Kuning

Bahan-bahan :-
1 kg beras pulut, direndam dgn 2" kunyit hidup [blender dgn sedikit air]
kalau nk senang, letak serbuk kunyit pun aci jugak.hehehe..
dan juga beberapa keping asam gelugor. Rendam semalaman.


A/dicampur
3-4 cwn santan
sesudu gula
1-2 sdt garam.


Cara-cara :-
1. Basuh beras pulut kemudian rendam semalaman.
2. Letak dlm loyang atau bekas dan kukus lebih kurang 25 min.
3. Keluarkan dan tuang bahan A. Kacau dgn garfu supaya santan meresap dlm pulut.
4. Masukkan balik ke dalam pengukus dan kukus lagi sampai masak dan mcm berminyak sket. Boleh dikeluarkan dan dibentuk dan dihias mengikut kreativiti anda.
psstt..pulut saya kaler tak berapa cantik plak sebab lapik dengan daun pisang [mungkin jenis daun kot] so bila kukus daun tu terlekat kaler kat pulut. frusttttt....! tapi takpa, rasa langsung tak mengecewakan..hehehe..

No comments: